Es lliuren els guardons de la 1a edició del Premi BBVA de Música 2016: Premi al Talent Individual
Han participat 152 alumnes de 19 Conservatoris Professionals, Centres Autoritzats de Grau Professional i Centres Integrats de tot Catalunya.
- S’han lliurat un total de 8 premis entre les tres categories d’edat: 3 Premis al Talent Individual i 5 Premis ACCat a la millor interpretació d’una obra de compositor català.
- S’ha celebrat al Conservatori Municipal de Música de Manresa durant tot el cap de setmana 28 i 29 de maig de
- El Premi està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA (format per BBVA i CatalunyaCaixa) i compta amb la coorganització de l’Associació de Conservatoris de
Més de 150 estudiants de música d’arreu de Catalunya han participat a la primera edició del Premi al Talent Individual. Aquest Premi forma part del Premi BBVA de Música 2016, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA, i té com a objectiu potenciar la formació musical dels joves músics i estudiants i ajudar-los en la seva projecció professional.
El Premi BBVA de Música forma part del conjunt de Premis que la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el Grup BBVA, porta a terme en temàtiques tan diverses com la literatura, el dibuix i la pintura, el circ, el cinema de muntanya i el teatre amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.
Enguany, amb la intenció d’adaptar el Premi als nous temps, es recupera i es convoca en dues modalitats, la primera, el guardó històric de música de cambra, el 12è Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra (que prové del premi biennal de Música de Cambra Montserrat Alavedra, creat per l’Obra Social de Caixa Terrassa), i la segona, el Premi al Talent Individual, que pretén obrir el Premi als estudiants més joves que en aquests moments s’estan formant a Catalunya en centres autoritzats i potenciar el seu talent musical.
La Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA, amb la coorganització de l’Associació de Conservatoris de Catalunya, han volgut celebrar la primera edició del Premi al Talent Individual a Manresa, atenent a la forta tradició musical d’aquesta ciutat.
152 nens de 19 centres han participat en la primera edició
152 nens de 19 centres de grau professional de música han participat en la primera edició del Premi al Talent Individual. Per categories d’edat s’han presentat:
- 60 participants Categoria Aleví (fins a 14 anys, 16 anys per l’especialitat de cant)
- 46 Categoria Júnior (entre 15 i 16 anys, 18 anys per l’especialitat de cant)
- 46 Categoria Jove (entre 17 i 19 anys, 21 anys per l’especialitat de cant)
Gairebé totes les especialitats d’instruments han estat representades en el Premi, acordió, cant, clarinet, contrabaix, fagot, flauta travessera, guitarra, guitarra elèctrica, oboè, orgue, marimba, piano, saxòfon, trombó, trompa, trompeta, viola, violí, violoncel i bombardí.
Els participants han tingut les proves eliminatòries el dissabte 28 de maig i a darrera hora s’han conegut els 18 finalistes, que han passat a la prova final que s’ha desenvolupat el diumenge 29 de maig al matí.
S’han concedit 8 premis i X mencions especials
En total s’han concedit 8 premis i també s’ha volgut destacar la destacable interpretació de 6 estudiants i se’ls ha entregat una menció especial.
Els Premis al Talent Individual són, en funció de cada categoria:
- Categoria Aleví: 500 euros a destinar en formació musical o en compra d’instruments, ..La guanyadora ha estat Andrea García García,violinista del Conservatori de Badalona.
- Categoria Júnior: 000 euros a destinar en formació musical o en compra d’instruments, partitures…El guanyador ha estat David Arnau Macià, trompista del Conservatori de Lleida.
- Categoria Jove: 500 euros a destinar en formació musical o en compra d’instruments, partitures…El guanyador ha estat Xavier Ricarte Faixó, pianista del Conservatori de Manresa.
Donada l’elevada qualitat de les interpretacions, el jurat ha decidit concedir cinc Premis especial ACCat, a cada categoria, per la millor interpretació d’una obra d’un compositor català, consistent en un lot de partitures valorades en 100 euros. Alumnes de dos centre s’han endut els guardons, de nou el Conservatori de Badalona i també l’IEA Oriol Martorell.
El jurat ha estat format per professionals de reconegut prestigi en el món musical, entre els quals destaquem Salvador Brotons, Eva Graubin, Alba Ventura, Peter Thiemann, David Bonet i Dolors Cano.
Acte de lliurament de premis a l’Auditori del Conservatori
Els Premis s’han concedit el diumenge 29 de maig de 2016 a les 18 h, en un acte que ha tingut lloc a l’Auditori del Conservatori de Manresa.
L’acte ha estat presentat per Anna Alarcón, millor actriu i protagonista de l’obra guanyadora en el darrer Premi BBVA de Teatre 2016, celebrat a principis de maig.
Ha comptat amb l’actuació musical de Llibert Fortuny, un dels més destacats i reconeguts músics (saxofonista) i compositors de jazz de Catalunya dels nostres temps, que ha interpretat diverses peces musicals al llarg de l’acte.
Han assistit l’Il·lm. Alcalde de Manresa, Sr. Valentí Junyent, el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Sr. Jaume Ribera, el conseller delegat de CatalunyaCaixa i representant del Grup BBVA, Sr. Xavier Queralt, el president de l’Associació de Conservatoris de Catalunya, Sr. Víctor Santapau i la regidora de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Manresa, Sra. Anna Crespo, a més dels membres del jurat, professors, alumnes i familiars.
Sobre la Fundació Antigues Caixes Catalanes
La majoria d’accions culturals i socials que porta a terme la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), continuadora de les obres socials de les antigues Caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa a Catalunya, es realitzen en col•laboració amb el Grup BBVA, format per BBVA i CatalunyaCaixa.
Entre els seus objectius està la de realitzar iniciatives socials i culturals dirigides a promoure el progrés humà, educatiu i cultural, tot suscitant una consciència ciutadana, participativa, compartida i responsable que impliqui persones i institucions.
Actualment difon la cultura a tot el territori i ajuda a la difusió dels professionals que treballen en àmbits tan diversos com la música, la pintura, la literatura, el teatre o el circ. El Grup BBVA comparteix aquests mateixos objectius i manté un acord de col•laboració amb la FACC per fer-los possibles.
Sobre l’Associació de Conservatoris de Catalunya
L’Associació de Conservatoris de Catalunya (ACCat) agrupa els Conservatoris i Centres Professionals de Música de Catalunya. Són els únics centres educatius que preparen els estudiants de música mitjançant uns estudis reglats per a l’accés als ensenyaments superiors, i també els únics centres de Catalunya que poden atorgar el Títol Professional de Música.
Aquests centres, que compten amb grans professionals del món musical i pedagògic, imparteixen una formació de qualitat. El resultat d’aquestes fàbriques de talent es pot visualitzar als pòdiums de concursos nacionals i internacionals, a les plantilles d’orquestres d’arreu i amb la projecció internacional de grans músics catalans, tots ells forjats als centres de grau professionals que integren l’Associació de Conservatoris de Catalunya.
Actualment Catalunya té 22 Conservatoris i Centres Professionals, tots ells membres de l’Associació Catalana de Conservatoris de Catalunya, que tenen una estreta relació amb les escoles de música de Catalunya i amb els centres superiors de música, així com amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
[embedyt]https://www.youtube.com/playlist?list=PLf5h5ZXbypw9fXE6FTwLJkBGhbNPsdQDI[/embedyt]